Raak mij aan! Touch me!

Grotendeels geanimeerd verhaal van de homoseksuele Amin, die in de jaren tachtig vluchtte vanuit Afghanistan. Flee toont de barre omstandigheden en de blijvende sporen die een leven als tweederangsburger achterlaat.

Niemand kent zijn exacte vluchtverhaal, zelfs zijn partner niet. Toch krijgt regisseur Jonas Poher Rasmussen zijn schoolvriend Amin aan het praten over de weg die hij aflegde van het Afghanistan uit de jaren tachtig naar het Denemarken van nu. Met de belofte dat hij volledig anoniem kan blijven.

Rasmussen zorgt daarvoor door zijn soms razendspannende, soms ontroerende verhaal grotendeels te animeren. In handgetekende 2D-animaties schetst hij Amins tocht door het niemandsland tussen burger en illegaal, langs corrupte Russische agenten en onmenselijke mensensmokkelaars, levend met eindeloze verveling en levensgevaarlijke spanning.

Maar meer nog toont Flee hoe een mens geestelijk gevormd wordt onder deze omstandigheden: jezelf verstoppen houdt niet op zodra je de juiste papieren hebt. Amin, zakenman en homoseksueel, heeft noodgedwongen een valse identiteit moeten construeren, die hij hier veilig verscholen achter animaties eindelijk, langzaam maar zeker, durft af te leggen.

Agenda

Donderdag 27 januari
Premièredatum, speeltijden volgen
Taal
Deens gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
85 min
Land
Denemarken, Zweden, Noorwegen, Frankrijk
Jaar
2021
Regie
Jonas Poher Rasmussen

Meer IDFA

Herr Bachmann und seine klasse

Herr Bachmann und seine klasse

Hartverwarmend verhaal over een leraar en zijn leerlingen.

donderdag 9 december 10:15 tot 14:12