Raak mij aan! Touch me!

Een diep ontroerende en bijzonder oprechte film over vier zussen die door de scheiding van hun ouders het paradijs van de vrije en welvarende Bahama’s in de jaren 60 moeten verlaten.

Je zal maar geboren worden in het paradijs. In een gelukkig gezin met vier meisjes op de Bahama’s in de jaren ’60. Midden in de volle, vrije welvaart van the American way of life. Om daarna, zomaar ineens, met je moeder en zusjes te belanden in een koud, bekrompen, regelzuchtig Zwitserland. Het gaat zo plotseling dat jij en je zusjes bij gebrek aan een huis en geld, verdeeld worden over pleeggezinnen. Je ouders zijn uit elkaar, het is hartje winter. Ruwer had het vertrek uit het paradijs niet kunnen zijn. Wat is daar gebeurd? Hoe zal elk van de zussen dit trauma verwerken? Krijgen ze zelf gezinnen en met wat voor partners? En hoe gaat die moeder het in godsnaam redden? Het leven van anderen. En tegelijkertijd dus dat van onszelf.

Als in een spannende detective, wordt beetje bij beetje het levensverhaal van deze familie ontrafeld. Ieder van de zussen blijkt een heel eigen versie van de gebeurtenissen te hebben en daar dus ook heel verschillend mee om te gaan. Al delen ze dezelfde genen en geschiedenis, toch ervaren ze de relatie met hun ouders en met elkaar compleet verschillend.

Sonja Wyss, bekend van haar prachtige speelfilm Winterstilte, vertelt het levensverhaal van haar familie op een schijnbaar eenvoudige, maar o zo ingenieuze manier. Zo puur en zo openhartig, dat je volkomen gefascineerd je mee laat slepen en haar familie niet meer los kan laten.

Farewell Paradise was één van de publieksfavorieten op IFFR in Groningen: de film werd beoordeeld met 4,49 van de 5 punten.

"Intiem, persoonlijk, meeslepend en oprecht"
VPRO Cinema 6906
"Aangrijpende en fascinerende documentaire"
NRC 6909
"Sterk pleidooi voor openheid"
de Volkskrant 6908

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Farewell Paradise.

Deze film draait ook in onze onlinezaal

Picl
Taal
Duits gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
97 min
Kijkwijzer
Land
Nederland
Jaar
2019
Regie
Sonja Wyss

Docs

Iedere woensdagdavond (oké, eigenlijk nog vaker): intrigerende, soms verontrustende en altijd interessante documentaires.

Docs

Wekelijks Forum filmnieuws lezen? >

Wekelijks Forum filmnieuws lezen? >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on