Raak mij aan! Touch me!

Iedereen wil graag gelukkig worden. Filosofen Lammert Kamphuis, Hans Schnitzler en Menno de Bree nemen je mee in de zoektocht naar geluk en waarom dat wel, of vooral niet altijd lukt. 

Wanneer ben je gelukkig en wat heb je hiervoor nodig? Wat dat betreft is het moderne leven een bron van ‘uitdagingen’: aan de ene kant zijn er hoge verwachtingen en eisen over hoe een gelukkig leven er precies uitziet. Aan de andere kant zijn er altijd twijfels, frustraties en onzekerheden die het lastig maken om geluk te realiseren en te behouden.

Filosofen houden zich van oudsher bezig met de vraag naar geluk. Veel ‘oude’ antwoorden hebben echter een update nodig – en dat is precies wat we met deze serie willen bereiken. Van bullshit-overload tot internetgebruik, van seriële monogamie tot veerkracht: de sprekers zullen hun licht laten schijnen over deze en andere prangende uitdagingen, valkuilen en obstakels, zodat jij misschien een klein beetje meer gelukkig wordt of begrijpt waarom het niet lukt.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Expeditie geluk.

Datum Onderwerp Spreker
9 november Introductie: zelf gelukkig worden. Een geluks-landkaart. Menno de Bree
2 december Shit!: Omgaan met weerbarstigheid en tegenslag. Lammert Kamphuis
27 januari Verslaafd aan je telefoon: de achterkant van tech-utopieën. Hans Schnitzler
17 februari ‘Ik spreek helemaal niemand meer’: over vrienden en kennissen. Lammert Kamphuis
2 maart Work hard, play hard: de bezwering van zinloosheid. Menno de Bree
6 april ‘Worden wie je bent": de drang naar zelfontplooiing en authenticiteit. Hans Schnitzler
19 mei 'All you need is love': relaties, seks en commitment. Menno de Bree
8 juni Afsluiting: zelf gelukkig worden. Een ‘voorstelling’ door drie mannelijke filosofen van boven de 28 jaar. Menno de Bree, Lammert Kamphuis en Hans Schnitzler

Over de sprekers

Lammert Kamphuis is verbonden aan The School of Life en auteur van Filosofie voor een weergaloos leven. Hans Schnitzler publiceerde Kleine filosofie van de digitale onthouding en is regelmatig te horen in Het oog op morgen. Menno de Bree is de huisfilosoof van het Forum en columnist van het Financieele Dagblad.