Raak mij aan! Touch me!

Wanneer een verbannen Iraanse leraar in een grensdorp een Afghaanse familie op de vlucht voor de Taliban helpt, levert dat complexe verwikkelingen op.

Het verhaal begint in Balochistan, in een klein, nauwelijks “bekabeld” dorp aan de Iraans-Afghaanse grens. Ahmad is een verbannen, idealistische leraar die lesgeeft aan de lokale gemeenschap; zijn partner Haseeba heeft voor dezelfde misdaad tegen de staat echter in de gevangenis in Teheran gezeten. Hun onenigheid is niet alleen maatschappelijk van aard, maar ook persoonlijk. Ahmads lot kruist dat van een familie op de vlucht voor de Taliban; de complexe verschillen in leeftijd en geslacht binnen die groep zullen spoedig tot andere problemen en verwikkelingen leiden – een intrige met "vluchtende geliefden" bijvoorbeeld, wat vaag doet denken aan Murnaus klassieker Tabu (1931).

De boeiende, wisselende plotwendingen maken Abbas Amini’s film een behendige dramatisering van de ingewikkelde kwestie rondom engagement: zetten we ons in voor een politieke zaak, een stel religieuze overtuigingen, of een persoon? En hoe gaan we om met het engagement van anderen, zelfs als het onze naasten zijn, als dat op een heel ander waardesysteem gebaseerd is?

Met zijn spaarzame muziek, compacte, naturalistische spel en beheerste camerawerk is Endless Borders bijna een minimalistische thriller (met een vleugje Hitchcock), gecombineerd met een verhit familiemelodrama. De film verliest de serieuze en zeer actuele kwesties die worden opgeworpen echter nooit uit het oog.

Let op: deze film is engels ondertiteld.

Met inleiding op vrijdag 3 februari

Met inleiding door Gerlinda Heywegen, filmjournalist en programmamaker 

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Endless Borders.

Taal
Farsi gesproken, Engels ondertiteld
Duur
111 min
Acteurs
Pouria Rahimi Sam, Mino Sharifi, Hamed Alipour, Behafarid Ghaffarian, Naser Sajjadi Hosseini, Ghalem Sakhi Nazari, Latife Zousefi, Houtak Balouch
Land
Iran,Duitsland,Tsjechië
Jaar
2023
Regie
Abbas Amini

IFFR in Groningen

Het International Film Festival Rotterdam, maar dan in Groningen!

Wo 1 t/m zo 5 februari

IFFR in Groningen is dé kans om onbekende, internationale parels te verkennen of de bijzondere titels van het komende filmjaar alvast te ontdekken.

IFFR in Groningen

Meer IFFR in Groningen

EO EO

EO

De reis van een ezel als kijk op de wonderbaarlijke mensheid.

Premièredatum donderdag 2 maart
Goodbye Stranger Goodbye Stranger

Goodbye Stranger

Als Paul's promotie wordt uitgesteld, moet hij zijn levenskeuzes analyseren.

Premièredatum donderdag 20 april

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >