Raak mij aan! Touch me!

In de documentaire El Sicario, Room 164 tekent filmmaker Gianfranco Rosi het schokkende, onderkoelde relaas op van een huurmoordenaar.

In kamer 164 van een morsig hotel vlakbij de Mexicaans-Amerikaanse grens legt de man, een zwarte doek over het hoofd, onaangedaan een verbijsterende bekentenis af over zijn dagelijkse werkzaamheden: kidnappen, martelen en doden. Hij werkte twintig jaar lang in opdracht van een Mexicaanse drugsbaron. Ook de onvoorstelbare corruptie van de Mexicaanse en de Amerikaanse autoriteiten komt ter sprake. Inmiddels staat er een prijs van 250.000 dollar op het hoofd van El Sicario, die jarenlang bij de politie in Chihuahua werkte en zelfs werd getraind door de FBI.

El Sicario, Room 164 won op het filmfestival van Venetië onder andere de Fipresci-prijs van de Internationale Filmkritiek en de Orrizonti Best Documentary Award. Tijdens het documentairefestival DocLisboa kreeg de film de City of Lisbon Award toegekend.

Gianfranco Rosi

Gianfranco Rosi is de hoofdgast van IDFA Amsterdam. Hoewel hij slechts zes lange films maakte, bestaat zijn oeuvre uit meesterwerken die een unieke blik op de samenleving bieden. Tijdens IDFA Groningen zie je vier van deze films. Filmjournalist Gerlinda Heywegen noemt het werk van Rosi in hoge mate intrigerend en humanistisch. Zijn camera is intens geduldig net als de regisseur zelf. Rosi kiest voor de mens, altijd. Of hij nu "goed" of "slecht" is. Hij geeft zijn overwegingen en zijn beeldtaal door aan zijn publiek met een open uitnodiging niet te oordelen of veroordelen

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor El Sicario - Room 164.

Taal
Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
84 min
Land
Italië, Frankrijk
Jaar
2010
Regie
Gianfranco Rosi

Misschien vind je dit ook leuk

Notturno Notturno

Notturno

Het dagelijks leven van een gezin in oorlogsgebied.

zaterdag 5 december 11:35 tot 13:25

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on