Raak mij aan!

Dr. Strangelove, een BAFTA awardwinnende politieke zwarte komedie van Stanley Kubrick. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog raakt de Amerikaanse generaal Jack Ripper zijn verstand kwijt, hij denkt dat overal in de westerse samenleving communisten zijn geïnfiltreerd. 

Volgens hem kan er ieder moment een oorlog uitbreken en dus besluit hij de communisten een stap voor te zijn en stuurt hij een groot aantal vliegtuigen richting de Sovjet Unie om het land met kernwapens plat te gooien. De Amerikaanse president regelt een ontmoeting met zijn adviseurs, waar hij van de Sovjet-ambassadeur hoort dat er, als de wapens afgevuurd zullen worden, een automatisch apparaat in werking gesteld zal worden dat al het leven op Aarde vernietigt. Het is dus zaak om de vliegtuigen terug te roepen, wat echter moeilijk wordt aangezien niemand de juiste communicatie-codes weet.

Stanley Kubrick deed de regie van baanbrekende klassiekers als Lolita, 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange, The Shining, Full Metal Jacket en Eyes Wide Shut. Hij was een perfectionist die extreem hoge eisen stelde aan zijn acteurs en actrices en de rest van de crew. Elke shot moest perfect zijn. Kubrick’s interesse in architectuur, design en hedendaagse kunst komt duidelijk naar voren via de authentieke modellen van The War Room uit Dr. Strangelove.

Ter gelegenheid van de re-release van Dr. Strangelove laten we deze nog een keer zien op het witte doek. Voorafgaand wordt ook de bijzondere short Stanley Kubrick Considers the Bomb vertoond, die een kijkje geeft in het hoofd van een van de grootste regisseurs ooit.

Dr. Strangelove is onderdeel van het programma After Hiroshima: Cultural Responses to the Atomic Bomb, een culturele week rondom de atoombom. Hoe hebben kunstenaars, schrijvers, filmmakers, en activisten gereageerd op de periode na het bombarderen van Hiroshima en Nagasaki in 1945, en hoe verhouden zij zich vandaag tot de bom? After Hiroshima laat de verschillende antwoorden hierop zien door middel van filmvertoningen, performances, lezingen, beeldende kunst, en zelfs een nucleair spel. Op verschillende locaties in Groningen van 7 tot 14 september. 

Inleiding Alberto Godioli

De film wordt ingeleid door Alberto Godioli, docent en onderzoeker bij Europese Talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Hij doet onderzoek naar humor en satire in verschillende media, moderne literatuur, posthumanisme, en de relatie tussen recht en literatuur.

De inleiding is in het Engels.

Taal
Engels en Russisch gesproken | Nederlands ondertiteld
Duur
95 min
Acteurs
Sterling Hayden, George C. Scott, Peter Sellers
Land
VS en VK
Regie
Stanley Kubrick

Forum Classics

Smakelijke culthits, verantwoorde mijlpalen en uitbundige guilty pleasures halen we nog één keer terug naar het witte doek.

  Forum Classics

  Wekelijks de filmagenda in je inbox >

  Wekelijks de filmagenda in je inbox >

  Weet als eerste
  wat er speelt

  Bring it on