Raak mij aan! Touch me!

Cynthia McLeod (1936) heeft zichzelf nog een laatste missie gegeven: permanente aandacht vragen voor het slavernijverleden.

Filmmaakster Mildred Roethof volgt icoon Cynthia McLeod op een duizelingwekkende reis door ons koloniale verleden. McLeod heeft een queeste; aandacht voor Elisabeth Samson, de eerste vrijgeborene en zwarte, vrouwelijke miljonair van Suriname ten tijde van de piek van de trans-Atlantische slavernij. 

Vrouwen kwamen in historische werken nauwelijks voor, laat staan een zwarte vrouw. De gecreëerde onwaarheden, mythen en stereotypen ontkracht McLeod door diepgravend feitelijk onderzoek. 

The President’s Daughter & the Richest Freeborn Lady is een film over twee vlijmscherpe vrouwen met inzichten die een verrassend licht werpen op het ‘sorry' van Nederland. We zien McLeod in het Amazone regenwoud, bij minister-president Rutte in het Torentje en bij president Santokhi in het Presidentieel Paleis tijdens de chaos van de Nederlandse excuses. 

McLeod praat openhartig en ontroerend over ouder worden, overgave, leven en dood, daadkracht en haar laatste wens. Een sterke persoonlijkheid met een groot gevoel voor humor, die nog steeds alles uit het leven haalt en zich blijft inzetten voor sociale kwesties binnen de Nederlandse en Surinaamse samenleving.

Cynthia McLeod

Voor een groot deel van haar lezers in Suriname is Cynthia McLeod een symbool en een voorbeeldfiguur geworden, omdat ze de Surinaamse geschiedenis op een herkenbare manier in haar boeken verwerkt. Maar haar boeken worden ook bekritiseerd. Clichés worden niet geschuwd en haar personages blijven nogal vlak.
 
Mc Leods debuut Hoe duur was de suiker? was een sensatie in Suriname, en ook erbuiten; in totaal zijn er 200.000 exemplaren van verkocht. Het is het verhaal van de joodse plantersfamilie Fernandez in het achttiende-eeuwse Suriname, de bloeiperiode van de suikercultuur. Haar laatste roman was Zenobia: slavin op het paleis. Ze schreef ook kinderboeken, zoals No kwik in ons bos.

Over haar verscheen het boek Het lot was mij gunstig gezind: openhartig gesprek met Cynthia Mc Leod van Cynthia Abrahams.

Landelijke première-korting: voor € 5,75 naar de film!

Dat is lekker: op hun premièredonderdag bezoek je films in het Forum voor maar € 5,75. Deze premièrekorting geldt exclusief voor Forumpashouders. Een Forumpas is gratis te verkrijgen aan de balie in het Forum. 

Agenda

Donderdag 5 oktober
16:45 tot 18:25
Landelijke premierekorting
Camera 1
€ 11,50
Zaterdag 7 oktober
15:15 tot 16:55
Rabo Studio
€ 11,50
Zondag 8 oktober
11:20 tot 13:00
Rabo Studio
€ 11,50
Woensdag 11 oktober
18:30 tot 20:10
Camera 2
€ 11,50
Taal
Nederlands gesproken
Duur
92 min
Kijkwijzer
Land
Nederland
Jaar
2023
Regie
Mildred Roethof

Misschien vind je dit ook leuk

Irgendwann werden wir uns alles erzählen Irgendwann werden wir uns alles erzählen

Irgendwann werden wir uns alles erzählen

woensdag 4 oktober 20:55 tot 23:14
Jeanne du Barry Jeanne du Barry

Jeanne du Barry

woensdag 4 oktober 15:45 tot 17:52

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >