Raak mij aan! Touch me!

Deze subtiele en diep empathische Gouden Beer-winnaar is een hartverwarmend portret van enkele regelmatige bezoekers en hun begeleiders.

Op diep empathische wijze tekent de 72-jarige Nicolas Philibert (bekend van de onderwijsfilm Être et avoir) een portret van enkele vaste bezoekers en medewerkers van de Adamant. In deze op de Seine drijvende, huiskamerachtige instelling in Parijs vinden psychiatrische patiënten een luisterend oor en kunnen ze deelnemen aan allerlei activiteiten – van koken en praten over voetbal tot tekenen en muziek maken.

 Langzaam maar zeker komen we in deze geduldig observerende film steeds meer over hen te weten, zowel over hun vaak onnavolgbare eigenaardigheden als hun nuchtere verstand. En soms zien we de wereld even door hun ogen.

De woorden ‘warm’ en ‘sympathiek’ komen terecht veel voor in de recensies van Sur l'Adamant (On the Adamant), dit jaar de verrassende Gouden Beer-winnaar op het festival van Berlijn. Maar deze film is meer dan een portret van een groepje buitenstaanders. Door subtiel óók aandacht te schenken aan de blikken, reacties en onderlinge interactie van de toegewijde begeleiders, houdt Philibert iedereen een spiegel voor.

Agenda

Donderdag 4 januari
Premièredatum, speeltijden volgen
Taal
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
109 min
Kijkwijzer
Land
Frankrijk
Jaar
2023
Regie
Nicolas Philibert

Misschien vind je dit ook leuk

Docs: El Eco Docs: El Eco

Docs: El Eco

Premièredatum donderdag 25 januari
Docs: Gerlach Docs: Gerlach

Docs: Gerlach

Premièredatum donderdag 14 december
Docs: Breaking Social Docs: Breaking Social

Docs: Breaking Social

Premièredatum donderdag 1 februari

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >