Raak mij aan! Touch me!

Vertellend en zingend blikt een sterke, gedreven vrouw terug op haar leven in een veranderend Suriname, verbeeld met een stroom unieke ingekleurde archiefbeelden. Geïnspireerd op het leven van de grootmoeder  van filmmaker Tessa Leuwsha. 

Een vrouw blikt terug op haar leven, in vertelling en zang. In Moeder Suriname – Mama Sranan gebruikt filmmaker Tessa Leuwsha een stroom indrukwekkend, deels ingekleurd archiefmateriaal om de levens te verbeelden van Surinaamse vrouwen als haar grootmoeder, een wasvrouw. Ze wordt in 1905 in een gehucht geboren als kind van een witte moeder en een zwarte vader – een schande. Haar vader moet weg en ook haar moeder verdwijnt. 

Zelf wordt ze uitgescholden voor halfbloed, gaat niet naar school en ontdekt snel hoe de koloniale verhoudingen liggen (“wij werken en zij kijken toe”). Ze krijgt een kind, waarvan de vader altijd elders aan het werk is voor Nederlanders, en trekt naar Paramaribo, waar ze nog drie kinderen krijgt die ze in haar eentje opvoedt. Intussen ziet ze het nationale zelfbewustzijn groeien. Maar als al haar kinderen nog vóór de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 naar Nederland verhuizen, volgt ook zij, met pijn in het hart. 

Gelukkig wordt ze er niet: “In Holland is het paradijs als een schaduw, net voor of achter je. Nooit bij je.” Toch weet ze ook daar een plek te vinden waar ze verbonden is met haar vaderland, haar spirituele wortels en haarzelf.  

Zaterdag 18 november 19.30 uur Q&A

Op zaterdag 18 november is regisseur Tessa Leuwsha aanwezig voor een Q&A met het publiek. René Duursma, coördinator Beeld en Geluid en collectiebeheerder AV bij Groninger Archieven is moderator. 

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Docs: Moeder Suriname.

Taal
Nederlands gesproken, Engels ondertiteld
Duur
78 min
Jaar
2023
Regie
Tessa Leuwsha

IDFA in Groningen

It's not what you look at, it's what you see

Do 16 t/m zo 19 nov

International Documentary Film Festival Amsterdam in Groningen is dé kans om de documentairehits van komend jaar alvast op het grote doek te zien.

IDFA in Groningen

Op de hoogte blijven van IDFA?

Op de hoogte blijven van IDFA?