Raak mij aan! Touch me!

Wie denkt dat de geschiedenis van de rockmuziek begon bij Elvis, wordt terechtgewezen in deze muziekdocumentaire over de eigenlijke schepper van het genre: Little Richard.

In 2016 ging een video over de geschiedenis van de rockmuziek viral. Vijftig jaar rockmuziek samengevat in éen opzwepende mix van vijftien minuten. In die video een lange parade van witte mannen. Maar de rockgeschiedenis begon toch echt bij een zwarte, religieuze en omniseksuele man: Richard Wayne Penniman, oftewel Little Richard, bekend van hits als Tutti Frutti, Lucille en Long Tall Sally. Een flamboyante artiest die al androgyn was toen Prince nog moest worden geboren.

In de documentaire Little Richard: I Am Everything herschrijft regisseur Lisa Cortès de muziekgeschiedenis en legt ze de complexe innerlijke wereld van Little Richard bloot. De film corrigeert de witgewassen muziekcanon en vult hem aan met een schat aan voorgangers en tijdgenoten van Little Richard, zoals Sister Rosetta Tharpe: de vrouw die de toen veertienjarige Penniman zijn doorbraak bezorgde.

Cortès schetst een liefdevol portret van een ondergewaardeerde revolutionair. Zonder Little Richard geen Beatles, Stones of David Bowie. Deze ode aan Little Richard laat zie hoe buitenbeentjes een kracht kunnen hebben die, wanneer ze de kans gegeven wordt, nieuwe werelden ontgrendelen waarin we allemaal onszelf kunnen zijn. A whop bob-b-luma b-lop bam boom!

"Zoomt gelukkig ook in op fascinerende schaduwzijden"
VPRO Cinema 14718
"de Volkskrant "
Een mooie, conventionele documentaire 14717

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Docs: Little Richard: I Am Everything.

Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
101 min
Acteurs
Mick Jagger, Billy Porter, John Waters, Tom Jones
Land
VS
Jaar
2023
Regie
Lisa Cortés

Misschien vind je dit ook leuk

Beau is Afraid Beau is Afraid

Beau is Afraid

zondag 11 juni 19:15 tot 22:25
No Dogs or Italians Allowed No Dogs or Italians Allowed

No Dogs or Italians Allowed

zaterdag 10 juni 18:40 tot 20:00
The Quiet Girl The Quiet Girl

The Quiet Girl

zaterdag 10 juni 18:30 tot 20:14

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >