Raak mij aan! Touch me!

Een adembenemend 16mm-portret over een betoverend eiland, middenin de Atlantische Oceaan, waar een vrouw al meer dan 40 jaar in haar eentje woont.

Zoe Lucas woont al ruim veertig jaar op Sable Island, een stukje land van ruim dertig kilometer lang en anderhalve kilometer breed in de Atlantische Oceaan, in de buurt van Nova Scotia. Ze leeft er in volstrekte harmonie met de overweldigende natuur, die ze bestudeert, in kaart brengt en waar nodig en mogelijk onderhoudt.

Filmmaker Jacquelyn Mills volgt Lucas op haar dagelijkse wandelingen over het eiland, in verschillende, maar altijd even filmgenieke weersomstandigheden, en legt die vast op 16mm-film. De twee vrouwen inspireren elkaar met hun belangstelling voor onderzoek en kunst. Dat leidt tot nieuwe projecten, bijvoorbeeld het gebruik van natuurlijke materialen zoals paardenmest, algen en planten bij het opnemen en ontwikkelen van film. De resultaten zijn deel van de documentaire, net als de experimentele muziek ‘gemaakt’ door insecten. "Zelfs na 40 jaar blijf ik momenten van ongelooflijke verwondering ervaren!" Zoe observeert met bijna religieuze toewijding elk detail van het eilandleven.

Maar het leven van Lucas op het eiland is niet alleen maar idyllisch. Vervuiling, vooral door plastic, heeft ook Sable Island bereikt. De notie van vergankelijkheid verhoogt de melancholische ondertoon en schoonheid van de film.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Docs: Geographies of Solitude.

Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
103 min
Kijkwijzer
Acteurs
Zoe Lucas
Land
Canada
Jaar
2023
Regie
Jacquelyn Mills

Misschien vind je dit ook leuk

Docs: Smoke Sauna Sisterhood Docs: Smoke Sauna Sisterhood

Docs: Smoke Sauna Sisterhood

woensdag 6 december 14:15 tot 15:54
Docs: Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis) Docs: Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis)

Docs: Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis)

woensdag 6 december 13:00 tot 14:51
May December May December

May December

dinsdag 5 december 21:10 tot 23:18

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >