Raak mij aan! Touch me!

Inventarisatie van de gevolgen van groeiende sociale ongelijkheid en corruptie, en de inspanningen van gewone mensen om radicale, positieve verandering te bewerkstelligen.

 

Hard werken en netjes belasting betalen – dat is de taak van de gehoorzame burger. Maar dit ‘sociaal contract’ lijkt behoorlijk afgebrokkeld. Mensen die het makkelijkst geld verdienen, geven daar het minst voor terug: ze sluizen kapitalen weg naar belastingparadijzen, boren voor een zacht prijsje de grond leeg, gebruiken hun politieke macht om nog meer geld te verdienen.

In deze soms droef, soms hoopvol stemmende inventarisatie van het afkalvende systeem toont filmmaker Fredrik Gertten (Push, Bikes vs Cars) hoe corruptie en sociale ongelijkheid een wereldwijd toenemend probleem vormen, maar dat er óók nog genoeg mensen zijn die deze trend willen keren. Activisten in diverse landen vertellen wat hen deed besluiten om in opstand te komen, en hoe ze worden tegengewerkt. 

Beelden van hun dagelijks leven worden afgewisseld met bespiegelingen van de Nederlandse historicus Rutger Bregman (auteur van de bestseller De meeste mensen deugen) en de Amerikaanse auteur Sarah Chayes, die zoeken naar een antwoord op de vraag of corruptie wereldwijd zal winnen, of dat eerlijkheid toch het langst duurt.

Agenda

Donderdag 1 februari
Premièredatum, speeltijden volgen
Taal
Meerdere talen gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
93 min
Land
Zweden
Jaar
2023
Regie
Fredrik Gertten

Misschien vind je dit ook leuk

Docs: El Eco Docs: El Eco

Docs: El Eco

Premièredatum donderdag 25 januari
Docs: De Bezette Stad Docs: De Bezette Stad

Docs: De Bezette Stad

dinsdag 5 december 18:30 tot 23:15
Docs: Gerlach Docs: Gerlach

Docs: Gerlach

Premièredatum donderdag 14 december

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >