Raak mij aan! Touch me!

Prijswinnend filmmaker Suzanne Raes volgt de conservatoren en andere betrokkenen bij de samenstelling van de grote Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum.

In Dicht bij Vermeer geeft Gouden Kalf winnaar Suzanne Raes een unieke inkijk in de totstandkoming van de grootste Vermeertentoonstelling ooit. Ze filmt Rijksmuseum curatoren Gregor Weber en Pieter Roelofs en restauratoren Abbie Vandivere en Anna Krekeler in hun missie om een nieuwer, completer beeld te geven van de schilder. Want hoewel Het melkmeisje en Meisje met de parel wereldberoemd zijn weten we weinig van Johannes Vermeer zelf. 

Deze fascinerende documentaire laat alles zien: van de stille diplomatie die nodig is om de Vermeers naar Nederland te krijgen en de nieuwe kennis die wordt opgedaan door schilderijen verflaag voor verflaag schilderijen te ontleden, tot het schokkende wereldnieuws dat een schilderij mogelijk toch geen Vermeer is. Maar bovenal toont Dicht bij Vermeer de aanstekelijke liefde van de conservatoren en andere betrokken voor de kunst van Vermeer. Zoals Weber het liefdevol brengt: ‘Zoiets kan je blik op de werkelijkheid voorgoed veranderen.’

Een film over de liefde voor schilderkunst en de anatomie van een genie.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Dicht bij Vermeer.

Taal
Engels,Nederlands
Duur
79 min
Kijkwijzer
Land
Nederland
Jaar
2023
Regie
Suzanne Raes

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >