Raak mij aan! Touch me!

Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding van Nederland. Na een aflevering van Andere Tijden (2017) over de bevrijding van Groningen gaat Frank von Hebel in gesprek met ooggetuigen en betrokkenen.

Half april 1945. Canadese soldaten bevrijden steeds meer delen van Nederland: achtereenvolgens Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe. Terwijl het grootste deel van Nederland feest viert, staan half april Canadese militairen voor de stad Groningen.

De Canadese soldaten zijn klaar met de oorlog. De mannen zijn moe en willen naar huis. Ze vechten nu al onophoudelijk sinds hun landing op Juno Beach in Normandië en de eindstreep is eindelijk in zicht. Het is nog maar een klein stukje naar de kop van Noord-Nederland. Daar ligt de strategisch belangrijke haven Delfzijl. Maar eerst is de stad Groningen aan de beurt.

Drie Canadese bevrijders vertellen in deze aflevering van het televisieprogramma Andere Tijden (2017) over de strijd om Groningen. Indrukwekkende filmbeelden van het Canadese leger vullen hun verhalen aan. 

Na afloop gaat journalist Frank von Hebel van Dagblad van het Noorden en schrijver van Stemmen van de bevrijding uitgebreid in gesprek met drie ooggetuigen en betrokkenen bij het verhaal van de bevrijding van de stad. Zij kennen deze film al lang. Ze waren er live bij. Joop Texier vertelt over de gevechten in de Radesingel. René de Vries dook onder met zijn moeder en broer. Zijn vader wordt in Auschwitz vermoord. En Emile van Rouveroy van Nieuwaal vertelt hoe zijn ouders die met de Duitsers sympathiseerden na Dolle Dinsdag met hun kinderen op de vlucht sloegen. Het gezin belandt uiteindelijk in Groningen. En dan begint de bevrijding.  

 

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on