Raak mij aan! Touch me!

Met De Lift bewees Dick Maas dat je in ons kikkerlandje een publieksfilm kunt maken die zich kan meten met wat Hollywood te bieden heeft.

Kwestie van een briljant idee en een voortreffelijke uitvoering. Dat idee is even simpel als effectief: wat als een ogenschijnlijk doodgewone lift een eigen, duistere wil ontwikkelt? Maas buit liftangst en claustrofobie op briljante wijze uit in een reeks loeispannende scènes en een paar geruchtmakende schokeffecten, waarvan de onthoofding-door-lift de bekendste is.

De Lift was dé must-see film van 1983 en leverde Maas zijn eerste blockbuster op (650.000 bezoekers), evenals een Gouden Kalf voor beste regie. Ook won hij de Grand Prix van het gerenommeerde festival van de fantastische film van Avoriaz, waarmee Maas in één klap op gelijk niveau stond met illustere grootheden als Steven Spielberg en Brian De Palma. Bijna 340 jaar na dato keert De Lift terug op het witte doek in een onder supervisie van Maas volledig gerestaureerde versie.

Agenda

Zondag 15 november
21:00 tot 22:49
Camera 5
€ 10,50
Taal
Nederlands gesproken
Duur
90 min
Kijkwijzer
Acteurs
Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy, Josine van Dalsum
Land
Nederland
Jaar
1983
Regie
Dick Maas

Dick Maas - Klassiekers

Met de release van de documentaire De Dick Maas Methode brengen we drie klassiekers van de eigenzinnige Nederlandse regisseur terug in Forum.

Dick Maas - Klassiekers

Misschien vind je dit ook leuk

Amsterdamned Amsterdamned

Amsterdamned

maandag 16 november 21:00 tot 23:04
Flodder Flodder

Flodder

zaterdag 14 november 15:40 tot 17:41

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on