Raak mij aan! Touch me!

Cunninghams radicale opvattingen en intense nieuwsgierigheid worden in deze documentaire in woord en beeld gevat.

Een avant-gardist wilde hij niet genoemd worden, gewoon “danser” volstond. Voor Merce Cunningham (1919-2009) was dansen simpelweg een kwestie van “mensen die op verschillende manieren bewegen”. En daar wilde de invloedrijke danser en choreograaf zelf geen betekenis aan verbinden, de interpretatie was aan de toeschouwer. Die talige terughoudendheid stond in scherp contrast met het grenzeloze onderzoek dat Cunningham zichzelf in zijn zeventig jaar durende loopbaan oplegde. Hij probeerde elementen uit klassieke en moderne dans te versmelten. En omdat hij vond dat iedere beweging van het menselijk lichaam in het dansen opgenomen kon worden, kon dus ook iedereen danser zijn.

Cunninghams radicale opvattingen en intense nieuwsgierigheid en de daaruit voortvloeiende zoektocht worden in deze documentaire op inventieve wijze in woord en beeld gevat. Monologen van en interviews met Cunningham en de mensen met wie hij werkte begeleiden een eclectische montage van archiefbeelden en dansfragmenten, die door 3D-techniek nog overrompelender worden. Veelvuldig is ook modern componist John Cage te zien en te horen, in wie Cunningham niet alleen professioneel een zielsverwant had gevonden, maar ook de liefde van zijn leven.

Deze film is ook in onze onlinezaal te zien

Bekijken >
Taal
Engels gesproken,Nederlands ondertiteld,Engels
Duur
93 min
Kijkwijzer
Acteurs
Merce Cunningham
Land
Duitsland, Frankrijk, VS,Frankrijk,VS
Jaar
2019
Regie
Alla Kovgan

Docs

Iedere woensdagdavond (oké, eigenlijk nog vaker): intrigerende, soms verontrustende en altijd interessante documentaires

Docs

Misschien vind je dit ook leuk

New Order: Decades New Order: Decades

New Order: Decades

Een uniek kijkje achter de schermen

woensdag 16 december 19:00 tot 20:45

Filmnieuws in je inbox >

Filmnieuws in je inbox >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on