Raak mij aan!

Cunninghams radicale opvattingen en intense nieuwsgierigheid worden in deze documentaire in woord en beeld gevat.

Een avant-gardist wilde hij niet genoemd worden, gewoon “danser” volstond. Voor Merce Cunningham (1919-2009) was dansen simpelweg een kwestie van “mensen die op verschillende manieren bewegen”. En daar wilde de invloedrijke danser en choreograaf zelf geen betekenis aan verbinden, de interpretatie was aan de toeschouwer. Die talige terughoudendheid stond in scherp contrast met het grenzeloze onderzoek dat Cunningham zichzelf in zijn zeventig jaar durende loopbaan oplegde. Hij probeerde elementen uit klassieke en moderne dans te versmelten. En omdat hij vond dat iedere beweging van het menselijk lichaam in het dansen opgenomen kon worden, kon dus ook iedereen danser zijn.

Cunninghams radicale opvattingen en intense nieuwsgierigheid en de daaruit voortvloeiende zoektocht worden in deze documentaire op inventieve wijze in woord en beeld gevat. Monologen van en interviews met Cunningham en de mensen met wie hij werkte begeleiden een eclectische montage van archiefbeelden en dansfragmenten, die door 3D-techniek nog overrompelender worden. Veelvuldig is ook modern componist John Cage te zien en te horen, in wie Cunningham niet alleen professioneel een zielsverwant had gevonden, maar ook de liefde van zijn leven.

Met inleiding: ma 2 dec

Inleiding met Frits Selie, programmeur van festival Soundsofmusic, creative producer van choreografe Dunja Jocic en eerder van Club Guy & Roni. In samenwerking met Prime voorafgaand van de film op maandag 2 decemeber.

Agenda

Maandag 2 december
21:00 tot 22:43
Niet ondertiteld, Met inleiding
Camera 4
€ 10,50
Taal
Engels gesproken, niet ondertiteld
Duur
103 min
Regie
Alla Kogvan

Deze IDFA docs vind je misschien ook leuk

Dont look back Dont look back

Dont look back

zaterdag 30 november 20:00 tot 21:36
Inna de Yard – The Soul of Jamaica Inna de Yard – The Soul of Jamaica

Inna de Yard – The Soul of Jamaica

zondag 1 december 21:00 tot 22:39
King of the Cruise King of the Cruise

King of the Cruise

zondag 1 december 17:30 tot 18:45
Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band

Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band

maandag 2 december 21:15 tot 23:05

IDFA in Groningen >

IDFA in Groningen >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on