Raak mij aan! Touch me!

Een overzichtstentoonstelling over de van oorsprong Groninger fotograaf Chas Gerretsen.

Zijn naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar zijn foto’s zijn wereldberoemd. Op het juiste moment op de juiste plek zijn, dat typeert Chas Gerretsen. Zo zwierf hij ten tijde van de Vietnam-oorlog door Zuidoost-Azië, was hij in Chili op het moment dat generaal Pinochet de macht greep en op de set van Coppola's meesterlijke Vietnam-film Apocalypse Now. De foto-expositie met werk van Gerretsen is verlengd en nog te zien tot en met 17 maart 2024. De entree van de expositie vind je op de vierde verdieping (4 Oost). 

Van Vietnam tot Hollywood

“Mijn hele leven heb ik de dromen van mijn jeugd nagejaagd, Ik liep Vietnam binnen om een oorlog te zien, het was nooit zoals in de Hollywood-films, Later belandde ik op de set van Apocalypse Now – een oorlogsfotograaf die een oorlogsfilm fotografeerde. De cirkel was rond: van real naar reel.”

Chas Gerretsen (1943) is een uitzonderlijke fotograaf, dit is goed terug te zien in de tentoonstelling. Hij vertrok op zijn achttiende uit Groningen, zwierf door Europa en Australië en kwam daarna terecht in Zuidoost-Azië. Hij werkte eind jaren 60 als oorlogsfotograaf in Vietnam en was erbij toen in 1973 de staatsgreep werd gepleegd in Chili tegen president Salvador Allende. Chas Gerretsen ontving als enige Nederlander de prestigieuze Robert Capa Gold Medal Award voor uitzonderlijke moed als foto-journalist. Later vestigde Chas Gerretsen zich in Hollywood waar hij sterren als John Travolta fotografeerde. Ook was hij fotograaf op de set van de film Apocalypse Now, het meesterwerk van Francis Coppola. In deze film vertolkt Dennis Hopper een oorlogsfotograaf, die gebaseerd is op Chas Gerretsen.

Foto-expositie Chas Gerretsen

De expositie in Forum Groningen bestaat uit vier hoofdstukken die corresponderen met belangrijke periodes uit Chas' fotoleven: Vietnam en Zuidoost-Azië, Chili en Zuid-Amerika, Apocalypse Now en Hollywood. Het oeuvre van Gerretsen bestaat voornamelijk uit journalistieke- en oorlogsfotografie en raakt aan belangrijke thema’s als bestaat er zoiets als objectieve journalistiek? Moet je stelling nemen als fotograaf? Kan een foto schuldig zijn? 
 

Instaprondleidingen

Kom nóg meer over de verhalen achter de foto's van Chas Gerretsen te weten door een instaprondleiding te volgen. Een gratis ticket hiervoor schaf je aan bij je expositie-ticket. De gratis instaprondleidingen zijn elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 14.00 uur
 
De rondleider neemt je mee langs de verschillende hoofdstukken in Chas zijn leven met de bijbehorende foto's en verbindt deze via achtergrondverhalen en anekdotes aan elkaar. Op deze manier biedt de instaprondleiding meer diepgang aan je bezoek en krijg je bovendien een inkijk in de totstandkoming van de tentoonstelling.
 
Let op: om een ticket aan te schaffen voor de rondleiding, heb je ook een geldig toegangsbewijs nodig voor de expositie.
 

Instaprondleidingen door …… Chas Gerretsen!

De verhalen achter de foto's uit eerste hand horen? Dat kan! In het weekend van 9 en 10 maart geeft Chas Gerretsen zelf de instaprondleidingen. Grijp deze kans om in de laatste week van de expositie deze wereldberoemde onbekende Groninger te ontmoeten en een rondleiding door zijn foto’s en zijn fascinerende leven te krijgen. 

De gratis instaprondleidingen met Chas Gerretsen zijn zaterdag 9 maart en zondag 10 maart van 13.00 tot 14.00 uur

Let op: om een ticket aan te schaffen voor de rondleiding, heb je ook een geldig toegangsbewijs nodig voor de expositie.
 

Nederlands Fotomuseum

Het fotoarchief van Chas Gerretsen is onderdeel van de collectie van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. De tentoonstelling en de begeleidende catalogus zijn ontwikkeld door gast-curator Iris Sikking in opdracht van het Nederlands Fotomuseum. Mira Matić maakte het tentoonstellingsontwerp. 

Expositie bezoeken met de klas

Wil je met jouw leerlingen naar de expositie? Boek dan eerst je rondleiding online, geschikt voor het voortgezet onderwijs en MBO.

Tickets en openingstijden

Kies in de onderstaande agenda de dag waarop je de expositie wilt bezoeken. Na die keuze kun je het aantal tickets kiezen dat je wilt bestellen. De expositie is te bezoeken van 7 oktober 2023 tot en met 17 maart 2024 van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. In de vakanties is de expositie ook op maandag geopend.
 

Andere datum
Kies een inlooptijd

01 maart 2024

02 maart 2024

03 maart 2024

05 maart 2024

06 maart 2024

07 maart 2024

08 maart 2024

09 maart 2024

10 maart 2024

12 maart 2024

13 maart 2024

14 maart 2024

15 maart 2024

16 maart 2024

17 maart 2024

voldoende beschikbaar laatste kaarten uitverkocht

Foto's: © Lucas Kemper

Chas Gerretsen in de media
Noord Vandaag, Fotograaf Chas Gerretsen vertelt over zijn bijzondere oeuvre (bij 14:29), 10 oktober 2023
OOG TV, Foto-expositie Chas Gerretsen in het Forum, 5 oktober 2023
Dagblad van het Noorden, Dit is het bizarre leven van Chas, 8 oktober 2023
De Volkskrant, Chas Gerretsen is de fotograaf van de set van Apocalypse Now, maar ook die van hét portret van Pinochet, 14 oktober 2021
Trouw, Oorlogsfotograaf Chas Gerretsen ontsnapte talloze keren aan de dood, 19 oktober 2021
De Telegraaf, Van oorlog tot Hollywood: fotograaf Chas Gerretsen was overal, 20 oktober 2021
Parool, Fotograaf Gerretsen: Van het oorlogsfront naar de Hollywoodwaanzin, 15 juni 2019
The Guardian, The horror! Apocalypse Now unseen – in pictures, 30 mei 2019

 

Chas Gerretsen over Forum Groningen

Misschien vind je dit ook leuk

Maandelijkse Flanor lezing Maandelijkse Flanor lezing

Maandelijkse Flanor lezing

wo 13 mrt van 20:00 tot 21:30
Koolhovens Keuze Koolhovens Keuze

Koolhovens Keuze

vr 29 mrt van 19:30 tot 22:46