Raak mij aan! Touch me!

Spannende spionagethriller over een eenvoudige student die ongewild betrokken raakt in de machtsstrijd rond de verkiezing van een nieuwe groot-imam aan een Egyptische universiteit.

Hierbij probeert de inlichtingendienst het proces te manipuleren en te ondermijnen. Een spannende, energieke thriller. 

In 1968 reflecteerde Michael Anderson in The Shoes of the Fisherman op de toenmalige koudeoorlogspolitiek aan de hand van het ritueel van de geheime vergadering bij een pauselijk conclaaf. Met Boy from Heaven schetst de Zweedse filmmaker Tarik Saleh, bekend van The Nile Hilton Incident (2017), een vergelijkbaar verhaal voor onze tijd, maar dan in de vorm van een bloedstollend intense en spannende samenzweringsthriller.  

De film draait om de verkiezing van een nieuwe groot-imam tijdens een bijenkomst van de Hoge Raad van de Al-Azhar-universiteit, een van 's werelds islamitische kenniscentra. Hoewel de groot-imam formeel geen politieke macht heeft, kan hij beslissingen van de overheid beïnvloeden met z'n bekendmakingen en bepalingen, waardoor de geheime diensten van de staat toezicht moeten houden op de verkiezing. Maar wie heeft daar eigenlijk baat bij?

Als kolonel Ibrahim eerstejaarsstudent Adam ernaartoe stuurt om voor hem te spioneren en, desgewenst, in te grijpen, rijst de vraag aan welke kant hij echt staat en voor welke groep hij werkt. Voor wie werkt een functionaris en overlevende van verschillende regeringen, regimes en coups als het erop aankomt? Die vragen kun je ook stellen over het groentje Adam, die misschien niet zo onschuldig is als hij lijkt.

"Sterke politieke thriller"
VPRO Cinema 14739
"Fraaie, knap geschreven thriller"
de Volkskrant 14738

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Cairo Conspiracy.

Taal
Arabisch
Duur
121 min
Kijkwijzer
Acteurs
Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Bakri
Land
Zweden
Jaar
2022
Regie
Tarik Saleh

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >