Raak mij aan! Touch me!

Turkse film noir spit in de politiek van seks, gender, gemeenschap en het beheer van natuurlijke bronnen.

Als er ooit een Hollywood-remake komt van Burning Days, zou hij ‘Village Heat’ kunnen heten. Want Emin Alpers film gebruikt veel klassieke stijlfiguren van de film noir voor zijn eigen, uitgesproken moderne doeleinden. Openbaar aanklager Emre is nieuw in het Turkse dorp Yaniklar. Zijn eerste zaak, de verkrachting van een zigeunermeisje, wordt bemoeilijkt door het feit hij er zelf getuige van was tijdens een drankgelag – behalve dat een black-out (die geweldige noir-kunstgreep van het onbewuste) zijn geheugen heeft  vertroebeld.

De film is compact opgebouwd uit drie plotlijnen: de verkrachting; een lokaal politiek conflict rondom waterbeheer en dodelijke zinkgaten (die doet denken aan de sociale intrige in Chinatown uit 1974); en, last but not least, de intieme kwestie van Emre’s eigen seksualiteit – en de mate waarin hij bereid is die te erkennen. Deze lijntjes lijken los van elkaar te verlopen tot bepaalde gebeurtenissen ze onverwachts bij elkaar brengen. Traditionele noir-elementen – zoals de paranoia van een vreemdeling die te maken krijgt met de verontrustende, soms gewelddadige rituelen van een gesloten gemeenschap – worden niet alleen gebruikt om een dreigende sfeer op te roepen, maar ook om de politieke realiteit van de ‘kuddementaliteit’ in de huidige wereld aan de orde te stellen.

Agenda

Donderdag 13 april
Premièredatum, speeltijden volgen
Taal
Meerdere talen gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
130 min
Acteurs
Ekin Koç, Selin Yeninc, Selahattin Pasali, Erol Babaoglu
Land
Turkije,Nederland,Duitsland,Frankrijk,Griekenland
Jaar
2022
Regie
Emin Alper

IFFR in Groningen

Het International Film Festival Rotterdam, maar dan in Groningen!

Wo 1 t/m zo 5 februari

IFFR in Groningen is dé kans om onbekende, internationale parels te verkennen of de bijzondere titels van het komende filmjaar alvast te ontdekken.

IFFR in Groningen

Misschien vind je dit ook leuk

Blind Willow, Sleeping Woman Blind Willow, Sleeping Woman

Blind Willow, Sleeping Woman

Premièredatum donderdag 30 maart
Aftersun Aftersun

Aftersun

Premièredatum donderdag 23 februari
The Blue Caftan The Blue Caftan

The Blue Caftan

Premièredatum donderdag 23 maart

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >