Raak mij aan! Touch me!

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Vooral in de zomermaanden is dit merkbaar door de steeds vaker voorkomende en steeds langer durende periodes van hitte en droogte.

Aan de ene kant betekent dit gezellige barbecues en bezoekjes aan het zwembad. Maar er zit ook een negatieve kant aan. Wat vaak over het hoofd wordt gezien zijn de grote risico’s van hittegolven. Deze risico’s vallen onder het begrip hittestress. Hittestress is een aandoening die wordt veroorzaakt door extreme hitte die zich uit in lichamelijke klachten bij mens en dier.

Hittestress kan leiden tot slechter slapen, wat weer concentratieproblemen, oververmoeidheid en hoofdpijn kan veroorzaken, en waardoor de productiviteit vermindert. Er is meer kans op ziekte en overlijden onder kwetsbare doelgroepen (denk aan ouderen) als gevolg van verhoogde uv-straling, zomersmog en hitte-gerelateerde hart- en vaatproblemen. Extreme hitte heeft ook impact op de biodiversiteit. En ons elektriciteits- en watergebruik. Kortom: genoeg reden om hittestress in kaart te brengen.

In de mini-colleges van weerman en wetenschapper Peter Kuipers Munneke en onderzoeker Floris Boogaard bespreken we de oorzaken, gevolgen en veranderingen in de omgeving. Wat doet extreme hitte met ons? Wat zijn de oplossingen- of manieren om hittestress te verminderen? En vooral: wat kun jij zelf doen om de risico’s van extreme hitte te vermijden en te verminderen?

Rabo Studio

Er mag weer publiek bij zijn! Vind jij het leuk om live aanwezig te zijn in de Rabo Studio? Reseveer dan snel je gratis kaartje. 

Livestream

Het programma is ook te volgen via de livestream of kijk het programma later terug op Platform F.

Naar de livestream

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Bloedhete zomers.

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Bloedhete zomers.

Peter Kuipers Munneke

Peter Kuipers Munneke is weerman bij de NOS en doet als wetenschapper aan de Universiteit Utrecht ook onderzoek naar de grote ijskappen van Groenland en Antarctica. Hij is natuurkundige maar voelt zich ook verteller: hij legt graag alles uit over weer en klimaat. Dat deed hij de afgelopen tijd in het theater, in een podcast van NPO Radio 1 en online bij Studium Generale Utrecht. Dit najaar verschijnt het boek Alles Smelt dat hij schreef met journalist Martijn van Calmthout.

Peter Kuipers Munneke

Floris Boogaard

Floris Boogaard (lector Ruimtelijke Transformaties Hanzehogeschool Groningen) verricht onderzoek naar de effecten van het veranderende klimaat in stedelijk gebied. Samen met andere instellingen ontwikkelt hij maatregelen om de gebouwde omgeving aan te passen (adaptatie) aan de effecten van klimaatverandering: droogte, hittestress en wateroverlast. Behalve als lector werkt Floris ook als consultant bij Deltares en als onderzoeker bij het Global Center on Adaptation.

Floris Boogaard

Meetactie Hittestress

CurioUs haakt met de vierde meetactie aan bij het onderzoek van Floris Boogaard en Allard Roest van de Hanzehogeschool. Met sensoren die wij je toesturen kun je de hitte in jouw huis meten. Wanneer er een hittegolf plaatsvindt in de meetperiode vul je het vragenformulier in. De uitkomsten van de meetactie worden aan het einde van de periode verzameld en in kaart gebracht door de onderzoekers. De uitkomsten worden ook zichtbaar gemaakt op de CurioUs-kaart.

Meetactie Hittestress

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on