Raak mij aan! Touch me!

Mislukte huwelijken en uitzichtloze baantjes zijn elementen uit het volkstoneel, maar in Pierre Földes' animatiefilm gebaseerd op Murakami's korte verhalen, veroorzaken ze levensveranderende confrontaties met dromen, fantasieën en koortsachtige visioenen. 

Pierre Földes’ eerste lange animatiefilm Blind Willow, Sleeping Woman, een bewerking van Haruki Murakami’s korte verhalen, schetst de levens van drie inwoners van Tokio die belanden in een maalstroom van angst en introspectie na de aardbeving van 2011 in Oost-Japan.

Verdwaasd door de berichten over de ramp op tv verlaat Kyoko haar man Komura om een vreemde gebeurtenis op haar twintigste verjaardag te onderzoeken. Om haar plotselinge verdwijning te begrijpen, bezoekt de geschokte Komura in het hele land de ene kennis na de andere. Z'n oudere collega, de verlegen Katagiri, krijgt ondertussen bezoek van een kikker van 1,80 meter die hem om hulp vraagt bij het bestrijden van een ondergronds monster om zo een naderende ramp af te wenden.

Dit betoverende, fascinerende verhaal over uit trauma geboren zelfonderzoek ontvouwt zich aan de hand van raadselachtige uitweidingen en verhalen binnen verhalen. Net als de beste verhalenvertellers weigert Földes deze uitweidingen samen te voegen tot een simpel lesje en laat hij het onverklaarde mysterie groeien en muteren in ons hoofd. De film is een ode aan de transformerende kracht van de verbeelding, met respect voor en vertrouwen in de interpretatie van het publiek.  

Door de combinatie van live action met 3D-modellen weet Földes gebaren en lichaamstaal exact weer te geven. Tegelijkertijd ontsnapt de film door de eclectische animatietechnieken – weggelaten frames, gezichten zonder arcering, doorschijnende figuren – aan de werkelijkheid en ontstaat er een sfeer tussen droom en het wakkere leven.

Donderdag 2 februari met inleiding

Met inleiding door Gerlinda Heywegen, filmjournalist en programmamaker 

Agenda

Woensdag 1 februari
21:00 tot 22:40
Camera 4
€ 10,00
Donderdag 2 februari
16:45 tot 18:25
Met inleiding
Camera 5
€ 10,00
Vrijdag 3 februari
14:00 tot 15:40
Camera 5
€ 10,00
Donderdag 30 maart
Premièredatum, speeltijden volgen
Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
100 min
Acteurs
Michael Czyz, Jesse Noah Gruman, Shoshana Wilder
Land
Frankrijk,Nederland
Jaar
2022
Regie
Pierre Földes

IFFR in Groningen

Het International Film Festival Rotterdam, maar dan in Groningen!

Wo 1 t/m zo 5 februari

IFFR in Groningen is dé kans om onbekende, internationale parels te verkennen of de bijzondere titels van het komende filmjaar alvast te ontdekken.

IFFR in Groningen

Misschien vind je dit ook leuk

Aftersun Aftersun

Aftersun

woensdag 1 februari 19:00 tot 20:36
Medusa Deluxe Medusa Deluxe

Medusa Deluxe

woensdag 1 februari 22:00 tot 23:41
The Blue Caftan The Blue Caftan

The Blue Caftan

donderdag 2 februari 11:45 tot 13:43

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >