Raak mij aan! Touch me!

Betoverende animatiefilm, gebaseerd op de magisch-realistische verhalen van Haruki Murakami, over de levens van diverse inwoners van Tokio na de aardbeving van 2011.

Een jonge vrouw mag een wens doen. Een praatgrage kikker wil samen met een verlegen accountant Tokyo redden. En een melancholieke man moet plots op reis om een mysterieuze doos te bezorgen. Zijn vrouw heeft hem net verlaten en zijn kat is kwijt. Dromen sijpelen de realiteit binnen. Murakami is een van de meest geliefde schrijvers van de hedendaagse wereldliteratuur. Zijn hoofdpersonen zijn op zoek naar hun plek in de wereld, naar verloren liefdes en de zin van het leven.

En zelden gebeurt dat meeslepender, spannender en fascinerender dan in zijn verhalen. In zijn universum lopen realiteit en fantasie volkomen vanzelfsprekend in elkaar over. Er zijn prachtige speelse filosofische overpeinzingen. Katten lopen weg. Jazz staat op. Een reuzeworm veroorzaakt aardbevingen. Er wordt pasta gekookt en de oorschelpen van vrouwen blijven fascineren.

Componist/regisseur Pierre Földes besefte dat deze magisch-realistische wereld zich perfect leent voor animatie. Hij schreef zelf een scenario waarin hij zes van Murakami’s verhalen tot één geheel weeft en bedacht hiervoor een geheel eigen, unieke visuele stijl helemaal toegesneden op Murakami’s ideeënwereld. Waarop de schrijver vervolgens zijn zeer zeldzame toestemming gaf. Földes creëerde een klein elegant wonder. De film ademt Murakami; in beeld, muziek, ritme en toon. Niet eerder raakte een film zo perfect de balans tussen existentialisme en ironie en dat vleugje absurditeit zo kenmerkend voor deze schrijver.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Blind Willow, Sleeping Woman.

Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
108 min
Kijkwijzer
Acteurs
Michael Czyz, Jesse Noah Gruman, Shoshana Wilder
Land
Frankrijk,Nederland
Jaar
2022
Regie
Pierre Földes

Framed

2, 3 en 4 juni 2023 

Een festival barstensvol animatiefilms, masterclasses en talks van lokale en (inter)nationale makers. Of je nu diehard animatiefan bent, of gewoon nieuwsgierig, tijdens Framed kun je je hart ophalen! 

Framed

Meer Framed

No Dogs or Italians Allowed No Dogs or Italians Allowed

No Dogs or Italians Allowed

maandag 5 juni 14:00 tot 15:20
Titina Titina

Titina

Premièredatum woensdag 5 juli

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >