Raak mij aan! Touch me!

Er bestaan veel mooie films, maar weinig films die óver schoonheid gaan. Beau travail is zo'n film.

Telkens vraag je je af wat er nu mooi is: de strijkende, zwemmende en marcherende mannen van het Franse vreemdelingenlegioen in het Afrikaanse Djibouti of de manier waarop Claire Denis die heeft vastgelegd. Als contrast dient slechts één gezicht, dat van Denis Lavant. Hij heeft een kop die je naar adem doet happen. Claire Denis behandelt het legioen als mythisch leger en als harem; de omgeving van Djibouti niet als land maar als landschap. Er wordt niet gevochten, alleen geoefend.

De plot leende Denis van Herman Melville's Billy Budd, waardoor Beau travail ook gaat over de oude twee-eenheid schoonheid en goedheid, die slechts ten koste van veel weemoed van elkaar zijn gescheiden. Denis doet soms met een handvol soldaten wat Leni Riefenstahl met honderden partijleden en atleten deed. Is de bewondering voor groepen lichamen hetzelfde gebleven? Mede dankzij het camerawerk van haar vaste cameravrouw Agnes Godard is Beau travail pure visuele poëzie, die doet denken aan de hoogtijdagen van de stille film, maar duidelijk modern is in zijn inventiviteit, aangezien Denis' verhaal over spijt tot de essentie wordt teruggebracht. Elke opname, snede en beweging is perfect expressief.

Met inleiding | 27 sept

Deze voorstelling wordt ingeleid door filmjournalist Gerlinda Heywegen. Zij is programmamaker, schrijver, organisator en lezingengever, met name op het gebied van film. Ze werkt onder andere voor Film by the Sea in Vlissingen.  Heywegen schreef onder andere The other director, een boek over directors of photography, en was redacteur en journalist voor filmtijdschrift Skrien. Tegenwoordig schrijft ze regelmatig voor Schokkend Nieuws.

Agenda

Maandag 27 september
19:00 tot 20:52
Met inleiding
Camera 2
€ 11,00
Taal
Frans gesproken, Engels ondertiteld
Duur
93 min
Acteurs
Denis Lavant, Michel Subor, Grégoire Colin
Land
Frankrijk
Jaar
1999
Regie
Claire Denis

Women Make Film

Sinds het begin van de cinema schrijven, regisseren en produceren vrouwen films. Maar in filmlijstjes en bij prijsuitreikingen vind je ze niet zo vaak. In september 2021 zie je daarom de nieuwe monumentale docuserie Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema én vertonen we zo’n 25 essentiële, verrassende en plafondbrekende parels van vrouwelijke filmmakers.

In samenwerking met Internationaal Filmfestival Assen.

Meer Women Make Film

Daughters of the Dust

Daughters of the Dust

vrijdag 24 september 16:00 tot 18:03
Madeliefjes

Madeliefjes

zaterdag 25 september 16:00 tot 17:30
No Hay Camino

No Hay Camino

woensdag 29 september 18:40 tot 20:22

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >