Raak mij aan!

Wanneer twaalf ruimteschepen verspreid over de wereld neerstrijken, sturen de desbetreffende landen topteams naar de schepen om contact te leggen met de aliens.

In het Amerikaanse team zit linguïste Louise Banks (Amy Adams), die de aliens het best van iedereen lijkt te begrijpen.

Arrival is de eerste sci-fi film van de Canadese filmer Denis Villeneuve, die zich in enkele jaren heeft bewezen als regisseur van beanstigende thrillers met een eigen, stijlvolle smoel (Prisoners, Enemy, Sicario). Het is een kalme, serieuze sciencefiction in de traditie van 2001: A Space Odyssey, Close Encounters of the Third Kind en Contact. Aliens fungeren niet als vijand die spectaculair moet worden verslagen, maar als nieuwkomers die aardelingen in het beste geval anders naar zichzelf en elkaar laten kijken. Slim en relatief subtiel zet Villeneuve de nieuwsgierigheid van de wetenschap af tegen het aanwakkeren van angst en paniek door de media en politiek in deze zeer geslaagde vingeroefening voor diens Blade Runner-reboot, Blade Runner 2049.

Marvelous Mind

Arrival wordt vertoond in samenwerking met Marvelous Mind, een initiatief van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen. De film wordt ingeleid door Merel Keijzer, hoogleraar in de linguïstiek.

Taal
Engels gesproken | Nederlands ondertiteld
Duur
116 min
Land
VS
Regie
Denis Villeneuve

Forum Classics

Smakelijke culthits, verantwoorde mijlpalen en uitbundige guilty pleasures halen we nog één keer terug naar het witte doek.

  Forum Classics

  Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

  Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

  Weet als eerste
  wat er speelt

  Bring it on