Raak mij aan! Touch me!

De Japanse regisseuse Naomi Kawase is een vaste gast op de grote internationale festivals. Veel van haar films draaien in competitie in Cannes.

Ze maakt films waarin eenvoudige mensen in hun dagelijks leven onder druk komen te staan en moeten leren omgaan met verlies - en daarin vrede vinden. Daarbij geholpen door de beschouwing van de natuur, met haar schoonheid en cyclisch patroon van sterven en herrijzen.

Zo wordt in An (een van haar meest succesvolle films) het eetstalletje met dorayaki (pannenkoekjes gevuld met de zoete rodebonenpasta an) omgeven door kersenbomen. De nukkige stalhouder Sentaro let daar niet op, totdat de oudere Tokue (Kiki Kirin), die hij aarzelend aanneemt als assistente, hem wijst op hun bladerpracht - die gedurende de film de seizoenen doorloopt, van bloesem tot bladverlies. Tokue, met haar (in close-up) getoonde kookkunsten, en vaste klant Wakana brengen nieuw leven in het eethuisje. Een prachtig verteld kalm verhaal, in naturalistische stijl, rond een fundamentele vraag: wat is in het leven, van dag tot dag, de moeite waard?

Met inleiding | 20 sept

Deze voorstelling wordt ingeleid door Hesterliena Wolthuis, filmprogrammeur en hoofdprogrammeur van de kortefilmcompetities KersVers en Noordsterren bij het Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film. Daarnaast werkt ze onder andere als fotograaf, filmprogrammeur bij Festival Hongerige Wolf en als artistiek leider van theaterstichting A-Way Productions.

Agenda

Maandag 20 september
19:00 tot 21:07
Met inleiding
Camera 2
€ 11,00
Taal
Japans gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
113 min
Acteurs
Kiki Kirin, Masatoshi Nagase
Land
Japan
Jaar
2015
Regie
Naomi Kawase

Women Make Film

Sinds het begin van de cinema schrijven, regisseren en produceren vrouwen films. Maar in filmlijstjes en bij prijsuitreikingen vind je ze niet zo vaak. In september 2021 zie je daarom de nieuwe monumentale docuserie Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema én vertonen we zo’n 25 essentiële, verrassende en plafondbrekende parels van vrouwelijke filmmakers.

In samenwerking met Internationaal Filmfestival Assen.

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >