Raak mij aan! Touch me!

Een opbeurend en hartverscheurend verhaal over een bijzonder meisje, haar verbeelding en haar eenzaamheid. 

Amiko is anders dan andere kinderen. Door haar tomeloze energie en originaliteit is ze een buitenbeentje op school en komt ze thuis in de problemen. Als een tragisch sterfgeval in de familie haar schijnbaar idyllische leventje aan de kust verstoort, voelt Amiko zich nog eenzamer, maar blijft toch mensen in haar wereld toelaten.

Morii Yusukes regiedebuut is een trefzeker en empathisch verhaal over de verbeelding van een kind. In de film wordt verdriet afgewisseld met vreugde en harde lessen met naïef enthousiasme – net als bij het opgroeien. Amiko verliest daarbij nooit uit het oog om wie het verhaal draait. De droge humor en gedetailleerde weergave van het kleinstedelijke Japan, maar ook de hoop die van de film uitgaat, doen denken aan het werk van Ogigami Naoko of Kore-eda Hirokazu. De kalme, lome sfeer wordt verrijkt door een soundtrack van de opkomende folkster Ichiko Aoba.

Kana Osawa is voortreffelijk als de jonge Amiko en overweldigt met haar moeiteloze en natuurlijke manier van spelen. Haar aanwezigheid en energie dragen de film en zorgen ervoor dat deze nooit uitzichtloos wordt. De vastberaden manier waarop Amiko vermoeide volwassenen en weinig behulpzame klasgenoten tegemoet treedt, stemt verdrietig, maar haar speelse grillen zijn evengoed invoelbaar en door de begeleidende, opzwepende muziek luister je nooit meer op dezelfde manier naar een conga.

Let op: deze film is Engels ondertiteld.

Met inleiding

Met inleiding door Samuel Leemeijer, medewerker Forum/IFFR

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Amiko.

Taal
Japans gesproken, Engels ondertiteld
Duur
104 min
Land
Japan
Jaar
2022
Regie
Morii Yusuke

IFFR in Groningen

Het International Film Festival Rotterdam, maar dan in Groningen!

Wo 1 t/m zo 5 februari

IFFR in Groningen is dé kans om onbekende, internationale parels te verkennen of de bijzondere titels van het komende filmjaar alvast te ontdekken.

IFFR in Groningen

Misschien vind je dit ook leuk

Blind Willow, Sleeping Woman Blind Willow, Sleeping Woman

Blind Willow, Sleeping Woman

Premièredatum donderdag 30 maart
The Whale The Whale

The Whale

Premièredatum donderdag 16 februari

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >