Raak mij aan! Touch me!

Amélie Poulain werkt als serveerster in een café in de Parijse wijk Montmartre en observeert graag mensen terwijl ze haar fantasie de vrije loop laat.

Maar dan ontdekt ze haar ultieme levensdoel: andermans problemen oplossen. Zo helpt ze de conciërge van haar appartementencomplex, die de hele dag port drinkt terwijl ze tegen haar opgezette hond praat. Maar ook Georgette, haar hypochondere collega. En ‘de man van glas’, haar buurman die aan huis gekluisterd zijn leven leidt via de Renoir-reproducties die hij schildert. Amélies missie wordt onverwachts verstoord wanneer ze de zonderlinge jongen Nino Quincampoix ontmoet.

Werkelijk overláden met prijzen en nominaties werd dit suikertaartje van een romantische komedie twintig jaar geleden. Ook in ons filmtheater, destijds nog filmtheater Images in de Poelestraat, was de film een groot succes: hij draaide maar liefst 2 jaar en 5 maanden en is daarmee nog steeds de langstlopende titel in de geschiedenis van het Forum. Twintig jaar later zal Le fabuleux destin d'Amélie Poulain je opnieuw betoveren.

 

"Onweerstaanbaar"
VPRO Cinema 10310

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Amélie – 20th anniversary.

Taal
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
120 min
Kijkwijzer
Acteurs
Audrey Tautou, Matthieu Kassovitz, Isabelle Nanty, Yolande Moreau, Dominique Pinon, Jamel Debbouze
Land
Frankrijk
Jaar
2001
Regie
Jean-Pierre Jeunet

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >