Raak mij aan! Touch me!

Tegen de klippen op runnen twee moslimbroers een roofvogelopvang in Delhi, een van de meeste vervuilde steden op aarde. In een film die balanceert tussen hopeloos en hoopvol geven zij, ondanks alles, de moed niet op.

Er zijn dagen dat de zwarte wouwen letterlijk uit de lucht komen vallen. De luchtvervuiling in het Indiase Delhi is soms zo ernstig dat ze bij bosjes ter aarde storten. Als ze geluk hebben, komen ze vervolgens in handen van de heroïsche Nadeem en Saud, twee broers die zich het lot van de dieren aantrekken en een geïmproviseerde roofvogelopvang hebben gemaakt.

“Delhi is een gapende wond en wij zijn een klein pleistertje”, merkt een van hen op en dat is precies wat All That Breathes laat zien. De winnaar van de juryprijs in de documentairesectie van filmfestival Sundance is ook een portret van een stad op het randje van de afgrond, en het leven dat daarin zijn weg zoekt: een slak die ongestoord langs een straatvuur glijdt, honden op de eindeloze bergen vuilnis.

De film is nergens vals optimistisch. De broers somberen soms over de zinloosheid van hun inspanningen, maar nietsdoen vinden ze ook geen optie. Tegen de achtergrond van groeiende spanningen die de situatie – zeker voor de moslimminderheid waar de broers toe behoren – alsmaar hopelozer maakt, is het hoopgevend dat er mensen zijn die het allemaal wél iets kan schelen.

"Een meditatieve filmervaring"
VPRO Cinema 12986
"Een buitengewoon fraaie documentaire"
de Volkskrant 12985
"De diepgevoelde empathie werkt aanstekelijk"
NRC 12984

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor All That Breathes.

Taal
Hindi gesproken, nederlands ondertiteld
Duur
94 min
Kijkwijzer
Acteurs
Salik Rehman, Mohammad Saud, Nadeem Shehzad
Land
Verenigd Koninkrijk,India,VS
Jaar
2022
Regie
Shaunak Sen

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >