Raak mij aan! Touch me!

AI maakt video's, geluiden, stemmen en foto's. Wat is nog echt? Wat is nep? Kunnen we onze ogen nog wel vertrouwen? Hoe gaan we om met deepfake technologie?

We zien het overal om ons heen: de kwalitatieve groeispurt van kunstmatige intelligentie biedt enorm veel kansen. In vele sectoren wordt het succesvol toegepast. Maar in (sociale) media, journalistiek en informatievoorziening laat het ook zijn donkere kant zien. De algoritmes van sociale media drijven ons als publiek bijvoorbeeld naar de meest extreme meningen omdat deze commercieel het meest interessant zijn. In datzelfde landschap ontstaat nu razendsnel een nieuwe trend. Kunstmatig intelligente software dat in staat is om op basis van voorbeelden zelf geloofwaardige foto's, video's, teksten en stemmen te produceren.

Het wordt steeds gemakkelijker om video's te produceren van dingen die nooit bestaan hebben. Om gezichten in videobeelden te plakken en om stemmen te kopiëren en hergebruiken. Over niet al te lange tijd duiken er video's en audio opnames op van mensen die dingen zeggen die ze nooit gezegd hebben en dingen doen die ze nooit gedaan hebben. We gaan van 'fake new' naar 'post truth' naar 'post reality'. Omdat kunstmatig intelligente software zelf realistische content kan maken, vervaagt de lijn tussen realiteit en illusie, tussen echt en nep. Wat zijn de consequenties? Hoe moeten we daar mee omgaan? Kunnen we nog wel enigszins vertrouwen wat we online te zien krijgen? Is het allemaal negatief, of zijn er ook nog positieve gevolgen?

De host van het programma is Jarno Duursma, auteur over kunstmatige intelligentie, spreker en ex-SMC050 aanjager. Zijn gasten zijn Theo Gevers en Sander Duivestein. Gevers is hoogleraar Computer Vision aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, deep learning en deepfakes. Sander Duivestein (Sogeti) is spreker, trendwatcher, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie.

Agenda

Woensdag 22 april
20:00 tot 22:00
Rabo Studio
€ 10,00

Misschien vind je dit ook leuk

AI: More than Human AI: More than Human

AI: More than Human

zondag 29 maart 10:00 tot 18:00

Mens & Machine

Welke kansen en gevaren brengt kunstmatige intelligentie met zich mee? We verkennen het dit seizoen met de expositie AI: More than Human en een randprogramma vol films, talks en theater.

Mens & Machine

Nieuws over de expo in je inbox >

Nieuws over de expo in je inbox >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on