Raak mij aan! Touch me!

Veelgeprezen, teder portret van een vader-dochterrelatie met een geweldige hoofdrol van Paul Mescal (Normal People, The Lost Daughter) als de jonge vader.

Tiener Sophie en haar dertigjarige vader Calum gaan op vakantie naar een Turkse badplaats waar ze zwemmen, poolen, zonnebaden en luieren. In intieme close-ups zien we hoe Calum en Sophie elkaar insmeren, zelfverdedigingstechnieken oefenen en elkaar filmen met een camcorder. Terwijl er voor de beginnende puber een nieuwe wereld opengaat, worstelt Calum buiten het zicht van Sophie met de zwaarte van het leven. Twintig jaar later vormen Sophies tedere herinneringen aan deze vakantie een krachtig en hartverscheurend portret van hun relatie, waarbij ze probeert de donkere kant van haar liefdevolle vader te begrijpen.

Charlotte Wells’ autobiografische debuutfilm Aftersun speelt zich af in een anoniem toeristisch oord en concretiseert vage herinneringen met specifieke details van gebaren en stemmingen. Die aandacht voor intieme details geeft de film de sfeer van lome zomermiddagen ver van huis in het gezelschap van een dierbare. Aftersun ging in première tijdens de Semaine de la Critique in Cannes en groeide uit tot dé ontdekking van het festival. De film blijft ondertussen prijzen binnenslepen en werd verkozen tot beste film van 2022 door zowel filmwebsite Indiewire als het Britse filmtijdschrift Sight & Sound.

Cineville: De goeie films van 2023

Filmjaar 2023 is voorbij, maar we kijken nog één keer in de spiegel. Tijd om één van die greatest hits in te halen of je lievelings voor de vijfde keer te zien! Op zaterdag 13 januari maken de allerbeste films van 2023 een ererondje op het witte doek. Films over (een gebrek aan) zelfreflectie, die de camera op zichzelf richtten, of die ons een spiegel voorhielden. Zien we je daar?

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor De goeie films van 2023: Aftersun.

Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
98 min
Kijkwijzer
Acteurs
Paul Mescal, Frankie Corio
Land
Verenigd Koninkrijk
Jaar
2022
Regie
Charlotte Wells
"Ogenschijnlijk alledaags familiedrama werkt langzaam toe naar aangrijpend slot"
VPRO Cinema 14024
" In alle opzichten een meesterlijke film"
NRC 14023
"A subtle and complex investigation of post-divorce parenthood" The Guardian 14022

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >