Raak mij aan! Touch me!

Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding van Nederland. Dat doen wij onder andere door stil te staan bij verhalen uit die tijd. Philip Freriks en Rob Chrispijn gaan in gesprek met Rense Sinkgraven.

Jantje - Philip Freriks

Jantje, de oudste broer van presentator Philip Freriks, werd in 1935 geboren. In april 1945, bij de bevrijding van Groningen, werd de negenjarige Jantje, toen hij voor het raam stond van het huis van zijn grootouders, door een verdwaalde kogel getroffen. Pas zo’n zestig jaar later hoorde Freriks van een ooggetuige het ware verhaal van zijn broertjes dood: Jantje werd niet getroffen door een verdwaalde kogel, maar door schoten die vanaf een Canadese tank op het huis van een buurman, een NSB’er, werden afgevuurd.

Jantje - Philip Freriks

Bevrijdingskind - Rob Chrispijn

Herman van Veen (1945), schreef in samenwerking met Rob Chrispijn (1945) het boek Bevrijdingskind. Ze zijn beide een kind van de bevrijding en bescchrijvin in het boek wat 75 jaar bevrijding voor hen betekent. De muziek in dit boek geeft het ritme van dat naoorlogse leven aan. Liedjes, bijzondere musici en flarden van coupletten brengen herinneringen boven en geven kleur aan het leven van toen en nu. Generatiegenoot Rob Chrispijn vertelt meer over de muziek en plaatst deze in de tijd. Bevrijdingskind is niet alleen de soundtrack van een bewogen leven, maar ook van een tijd, van 75 jaar vrijheid.

Bevrijdingskind - Rob Chrispijn

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on