Raak mij aan! Touch me!

11 x sterke vrouwen in film

Lang leve de vrouw! Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen in Nederland kiesrecht kregen en filmpubliek gaat vrouwelijke rollen steeds meer waarderen. Voor Wouter de Boer, zelfverklaard feminist en filmnerd, niets nieuws – speciaal voor jou zette hij een paar van zijn favoriete sterke filmvrouwen op een rij.

1. Ellen Ripley uit de Alien-franchise (vanaf 1979)

In de eerste film (Alien, Ridley Scott, 1979) lijkt ze een bijfiguur, maar in de tweede film (Aliens, James Cameron, 1986) kan niemand meer om Ripley heen. Haar gevecht met de Xenomorph Queen is legendarisch. Er zijn na Ripley meer iconische actieheldinnen geweest, maar zij was de eerste en vrijwel enige sterke vrouw waar een heuse franchise omheen gebouwd werd.

2542

2. Mona van My Summer of Love (Pawel Pawlikowski, 2004)

In het broeierige My Summer of Love (naar het boek van Helen Cross) zet de 15-jarige Mona, afkomstig uit een Brits arbeidersgezin, zich af tegen haar aartsconservatieve broer en zoekt ze de liefde bij de welgestelde Tamsin, die in de buurt op vakantie is. Op het eind van de film oogt Mona volkomen vrij. Weetje: Natalie Press, die Mona speelt, heeft ook een kleine rol in Suffragette.

2540

5. Marge Gunderson uit Fargo (Joel & Ethan Coen, 1996)

Pas na een half uur in de film maak je kennis met Marge Gunderson, maar toch zal iedereen bij Fargo direct aan haar denken, zo memorabel zet Frances McDormand dit karakter neer. Ze is veruit de slimste van iedereen, heeft een gezonde dosis humor en vormt ook nog eens het emotionele centrum van de film. Ze is het lichtend voorbeeld in een wereld vol incompetente mannen.

2543

7. Carol Danvers a.k.a. Captain Marvel (Captain Marvel, Anna Boden & Ryan Fleck, 2019)

Bij de overdaad aan superheldenfilms van de afgelopen tien jaar, bleef het lang wachten op vrouwelijke superhelden die hun eigen film kregen. Wonder Woman (Patty Jenkins, 2017) was uiteindelijk de eerste, maar Captain Marvel spreekt ook zeer tot de verbeelding. Wat de film vooral wil vertellen: Carol Danvers was al sterk voordat ze superkrachten kreeg. Hoe? Door na elke val gewoon weer op te staan en keihard door te gaan.

2546

8. Antonia (Antonia, Marleen Gorris, 1995)

Antonia ligt op sterven en memoreert haar leven in het dorp waar ze na jaren is teruggekeerd met haar dochter. Ze is altijd haar eigen gang gegaan, ongeacht wat de rest van het dorp daar van vond. Feministische film, waarin vrouwen geen mannen nodig hebben, behalve als zaaddonor of als zelfverkozen gezelschap.

2548

9. Lee Geum-ja uit Sympathy for Lady Vengeance (Chan-wook Park, 2005)

Lee Geum-ja heeft 13 jaar onterecht gevangen gezeten voor de moord op een vijfjarig jongetje en is bij haar vrijkomst vastberaden de ware dader te laten boeten. Ze neemt op koele wijze het heft in eigen hand. Zeer gestileerd en uitermate gewelddadig. (Aanbeveling voor de connaisseur: bekijk de zogenaamde ‘Fade to Black’-versie, waarin de kleur langzaam grotendeels wegtrekt uit de film.)

2550

11. Eve Batiste (Eve’s Bayou, Kasi Lemmons, 1997)

In deze zeldzaam sterke debuutfilm vermoordt de 10-jarige Eve in de zomer van 1962 haar vader op verdenking van seksueel geweld. De film laat in het midden wat er precies gebeurd is, maar de intensiteit van Eve (grandioos gespeeld door Jurnee Smollett) laat je naar adem snakken. Zeer fraaie cinematografie ook van Amy Vincent, met als decor het moeraslandschap van Louisana in het zuiden van Amerika.

2552

Wouter de Boer (@weedebee) schrijft voor cinemagazine.nl.

Check deze sterke vrouwen ook

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on